Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tájékoztató a műtrágyákat érintő változásokról

Tisztelt Partnereink!
 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Európai Parlament és a Tanács elfogadta a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló, 2019. június 20-i 2019/1148 rendeletet (továbbiakban: Rendelet), melyben foglalt rendelkezéseket 2021. február 1. napjától kell alkalmazni. 

A szabályozott robbanóanyag-prekurzorok körébe tartozó termékek a Rendelet I. és II. mellékletében felsorolt anyagokat önmagukban vagy keverékeikben tartalmazzák.

A GAZDADISZKONT E.C. által forgalmazott műtrágya termékkör tekintetében korlátozott, illetve szabályozott robbanóanyag-prekurzorok közé tartoznak a következők: Yara ammónium-nitrát, Yara Cropcare 23-7-7, Yara kalcium-nitrát, Yara kálium-nitrát, Yara magnézium-nitrát, Haifa ammónium-nitrát, Universol Green. Bővebb információ a termék adatlapján található.

A szabályozott robbanóanyag-prekurzorok esetében a tagállam nemzeti kapcsolattartó pontja irányába 24 órán belüli bejelentési kötelezettség terheli:

  • a gazdasági szereplőket és az online piactereket (megkísérelt vagy végrehajtott) GYANÚS TRANZAKCIÓK esetében
  • a gazdasági szereplőket és a szakmai felhasználókat JELENTŐS HIÁNYOK vagy LOPÁSOK esetében

Korlátozott robbanóanyag-prekurzorok esetében a szabályozás:

E termék lakossági személyek általi megszerzése, behozatala, birtoklása és felhasználása az (EU) 2019/1148 rendelet értelmében korlátozott. Minden gyanús tranzakciót, valamint jelentős hiányt és lopást be kell jelenteni az illetékes nemzeti kapcsolattartó pontnak. 

Nem korlátozott, szabályozott robbanóanyag-prekurzorok esetében a szabályozás:

E terméket az (EU) 2019/1148 rendelet szabályozza: minden gyanús tranzakciót, valamint jelentős hiányt és lopást be kell jelenteni az illetékes nemzeti kapcsolattartó pontnak. Lásd: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32019R1148.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a fenti tájékoztatás nem teljeskörű, a Rendelet teljes tartalma elérhető az Uniós jog oldalán.