Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kiskerti teendők az év vége előtt

Kiskerti teendők az év vége előtt

Közeledik az év vége, így akad néhány teendőnk a kertben.

Közelgő fagyok

 

Szombat és vasárnap hajnalra már országos fagyokat várnak, helyenként akár -4, -6 fokkal, így ha van kint olyan növényünk, amely nem bírja a csípős értékeket, azokat mindenképp téliesítsük, vagy vigyük be őket.

Forrás: idokep.hu

A fagyok miatt, ha még nem téliesítettük az öntözési rendszert, ezt is végezzük el.

 

Gyep téli felkészítése

 

A gyepfelülettel rendelkezők még kiszórhatják a téli műtrágyát a fűre. A kora őszi időszakra ajánlott Landscaper Pro Pre-Winter gyeptrágya 4-5 hónapos hatástartamú. Most november végén már a 2-3 hónapos Sportsmaster High K-t ajánljuk, amely a hűvös időjárás miatt könnyedén kitart tavaszig, és amellett, hogy kedvező ár-érték aránnyal bír, nemcsak télen lehet használni, hanem az összetétele miatt nyáron is.

Pázsitunkon ne hagyjunk jelentős mennyiségű lehullott falevelet, hiszen a levegőtlenség a gombás betegségeknek kedvez. Az összegyűjtött avarral cserjék és fák köré mulcsozhatunk, hiszen a talaj takarása talajjavító és vízmegtartó hatással is bír.

 

A fűnyírókat azonban még ne tegyük el a pince mélyére, mert ápolt gyepünknél kedvező időjárási viszonyok mellett akár decemberben is szükség lehet rájuk. A fű magasságát ne hagyjuk túl magasra, 4 cm körül ideális, hiszen a magasabbra hagyott pázsit könnyebben befülled a párás, fényszegény télen, amellyel a gyilkos hópenészt segítjük.

 

Az eszközeinket a ritkább használat mellett könnyebb karbantartani. Ne tegyük el úgy őket, hogy rátapadt sár és fűmaradékot hagyunk rajtuk, mert ezzel jelentősen megrövidíthetjük az élettartamukat. Fűnyíróknál érdemes a kések élezésére is figyelni, hiszen az életlen késekkel rendkívül nagy kockázatnak tesszük ki a gyep egészségét.

 

Faápolás és –telepítés

 

Ha vannak az udvarban vagy kertben gyümölcsfák, a lemosó permetezés után a törzseiket kenjük be oltott mésszel. Keverhetünk hozzá réztartalmú növényvédőszert, például Cuproxat-ot, vagy a biogazdálkodásban engedélyezett felszívódó rézt tartalmazó Scudo-t. A meszes kezeléssel egyrészt megakadályozhatjuk a téli hőingások miatt kialakuló fagyléceket, amelyek gyengítik a következő években a fák állapotát, másrészt fertőtlenítő, kártevő gyérítő hatása is van.

A lemosó permetezésre többféle készítményt is használhatunk. A legelterjedtebb a Vegesol RS, amely egyszerre tartalmaz olajat, rezet és ként. Az olaj a rovarok ellen ad védelmet, míg a réz és a kén a gombás kórokozókat gyéríti. Ha az év során nem volt kiemelkedően nagy kártevő-, vagy kórokozó nyomás, akkor használjunk Vegesol-t, azonban ha meggyűlt a bajunk a rovarokkal vagy a gombákkal, akkor vagy a magas olajtartalmú, vagy a csak réz (és kén) tartalmú készítményeket használjuk.

Most van a szabadgyökerű fák és cserjék telepítésének időszaka. A telepítéshez érdemes jó minőségű, hőkezelt, gyommagvaktól és kórokozóktól mentes granulált szerves trágyát (pl. Tribu marhatrágya) használni, amely egyszerre tartalmaz hasznos mikroorganizmusokat és tápanyagot is, valamint a gyökeresedés elősegítése és az erőteljes növekedés érdekében használhatunk Buviplant ültetőtablettát, valamint Aegis mikorrhiza gombát is. A Buviplant tabletta egy tartós hatású komplex termék, nitrogénnel, foszforral, káliummal, és magnéziummal, míg az Aegis mikorrhiza gombaspórákat tartalmaz. Ez a fajta hasznos gomba a növények gyökereivel szimbiózist alakít ki, segítve ezzel a növény tápanyagfelvételét és jó kondícióban tartását.