Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Használjon korszerű pelletált/granulált szerves trágyát!

Használjon korszerű pelletált/granulált szerves trágyát!

Ahhoz, hogy megőrizzük vagy javítsuk a talajaink biológiai és kémiai tulajdonságait, a legfontosabb teendőnk, hogy pótoljuk a szerves anyagot. A szerves trágyákkal gazdagítjuk a talajéletet, és könnyebben hozzáférhetővé válnak a műtrágyák tápanyagai is a növényeink számára.

A közelmúltban az intenzív műtrágyázás, a szerves trágyázás visszaszorulása, és ezek következményeként a talajok állapotának romlása együttesen rámutatott arra, hogy az elmúlt évtizedek talajkezelési gyakorlata nem fenntartható.

Az agrár szakma egyetért abban, hogy a jó minőségű, megfizethető szerves trágya kijuttatása rendkívül fontos, hiszen egyedül a műtrágyák nem elegendőek a növények tápanyagellátáshoz.

A növények táplálása alapvetően négyféleképp történhet:

- szervestrágyázás

- műtrágyázás

- zöldtrágyázás

- levéltrágyázás (lombtrágyázás)

 

Ahhoz, hogy megőrizzük, vagy javítsuk a talajaink biológiai és kémiai tulajdonságait, a legfontosabb teendőnk, hogy pótoljuk a szerves anyagot. A szerves trágyákkal gazdagítjuk a talajéletet, és könnyebben hozzáférhetővé válnak a műtrágyák tápanyagai is a növényeink számára.

 

Szerves trágyával ezt három módon tehetjük meg:

- hagyományos szerves trágyával, tehát istállótrágyával

- komposzttal

- pelletált szerves trágyával

 

Az istállótrágya 17,5%-os szárazanyagtartalmához képest a korszerű pelletált szerves trágyák 80-90 %-os értékei óriási különbséget mutatnak. Választásukkal kb. százszor kevesebb mennyiségű szerves trágyát kell kijuttatnunk. Például az Italpollina 4-4-4-es nitrogén, foszfor és kálium értékéből kiindulva legalább tízszer több nitrogént, és tizenöt-húszszor több foszfort és káliumot tartalmaz, mint a hagyományos istállótrágya.

A Tribu szarvasmarhatrágya, Italpollina baromfitrágya vagy az Orgevit baromfitrágya olyan prémium minőségű pelletált szerves trágyák, amelyek gyommag- és fertőzésmentes termékek, így egyaránt használhatók mezőgazdasági termelésben vagy házikerti körülmények között.

 

A pelletált szerves trágyáknál néhány alapvető szempontot kell figyelembe vennünk a választásnál:

- szárazanyag tartalom (%)

- szerves anyag tartalom (%)

- tápanyag összetétele (NPK, mikroelemek)

- humin-, amino- és fulvosav tartalom

- hektáronkénti mennyiség az adott szerves trágyából

 

A pelletált szerves trágyák nitrogén, foszfor és kálium tartalma jellemzően 2-4 % között mozog, a különböző gyártók között nincs érdemleges eltérés. A hektáronkénti dózisuk szintén hasonló, kultúránként változóan 0,3-3 t/ha (szántóföldi kultúrák-intenzív kertészeti kultúrák).

A lényeges különbség főleg három területen mutatkozik meg: szárazanyag tartalom, szerves anyag tartalom és a hőkezelés hőmérséklete.

A két fizikai paramétert illetően elmondható, hogy az Italpollina, a Tribu és az Orgevit szerves trágyák kiemelkedően magas szárazanyag- (85-90%) és szerves anyag tartalommal (80%) rendelkeznek. Találkozhatunk olyan termékekkel is, amelyeknél csupán 40 % szárazanyag- és 50 % (!) szerves anyag tartalomról beszélhetünk, így ezekre a jellemzőkre mindig figyeljünk a megfelelő szerves trágya kiválasztása során. Alapvető megállapítás, hogy egy szárazanyagban gazdag szerves trágyával kisebb mennyiség használata esetén is ugyanolyan, vagy akár nagyobb hatásfok is elérhető, mint egy másik pelletált trágyával.

 

A másik fontos szempont az, hogy az Italpollina (baromfi) és a Tribu (szarvasmarha) szerves trágyákat 70 °C körüli hőmérsékleten fermentálják (hőkezelik), ezáltal biztosítani tudják a szerves trágyák létfontosságú jellemzőjét, a hasznos baktériumokat! Ez a hőmérséklet garantálja azt, hogy amíg a talaj számára hasznos mikroorganizmusok életben maradnak, addig a patogén (kórokozó) gombák elpusztulnak. Egyes termelési eljárások során azonban sok pelletált szerves trágyát 90-100, sőt 130°C körül kezelnek, ezáltal egy steril anyagot hoznak létre, elvéve ezzel a szerves trágyák egyik lényeges előnyét. A Tribu és Italpollina szerves trágyákban ezzel szemben laboratórium által is igazoltan millió számra találhatók meg ezek az apró hasznos kis mikroorganizmusok, amelyek olyan lebontó és növény növekedést serkentő hatással bírnak, mint:

- a talajban lévő tápanyagok oldhatóvá tétele, mobilizálása

- gibberelin szolgáltatás és nitrogént fixálás, szklerotínia elleni hatás

- szerves anyag lebontása

- foszfor oldhatóvá tétele, talajaggregátum képzés

- nitrogén megkötés, poliszacharidok termelése

- auxin és citokinin szolgáltatás, a gyökérzet védelme

 

Összefoglalva a következő előnyöket érhetjük el a pelletált trágyák használatával:

  1. talajélet nagymértékű javulása
  2. talajok fizikai-kémiai szerkezetének javÍtása
  3. tápelemek könnyen felvehető formában történő megkötése (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, stb.)
  4. gyors vízoldékonyság és feltáródás
  5. hasznos mikroorganizmusok életben maradása (pl. Trichoderma fajok)
  6. aminosav, fulvosav, huminsavtartalom
  7. nincs hatóanyag veszteség
  8. műtrágya mennyiségek jelentős csökkentését eredményezik
  9. mentesek gyommagvaktól és kórokozóktól