Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mikor milyen gyeptrágyát használjunk? Évszakok és a hozzájuk való tápanyagok!

Mikor milyen gyeptrágyát használjunk? Évszakok és a hozzájuk való tápanyagok!

Minden élőlénynek, így a gyepnek is szüksége van tápanyagra, de nem mindegy, hogy mikor és mire!

NPK tartalom

A termékek nevében és leírásában a számok a termékben található nitrogén, foszfor és kálium arányt mutatják. Tehát például egy 16-4-10 összetevőjű termékben 16 egység nitrogén, 4 egység foszfor és 10 egység kálium található. Ha ezek után még más szám is van, akkor más tápelem is megtalálható a termékben (általában magnézium).

A fentiekkel azért kell tisztában lenni, mert más arány fontos tavasszal, nyáron és ősszel is.

1. Tavaszi indításhoz nitrogén

Tavasszal indító gyepműtrágyának a nitrogéndús műtrágya javasolt. Használatával erőteljes zöldítést érünk el, a hideg és fényszegény tél után újult erővel vág neki a gyep az évnek.

Gyepápolási programtól függően jó választás lehet például a Landscaper Pro Maintenance, a Landscsaper Pro Spring and Summer  a Sportsmaster High N, vagy a High N Mini, illetve az Ekote Sport and Green is.

2. Nyár - Itt a kánikula és vele együtt a hőstressz

Nyáron már beállt fű esetén használhatunk kiegyenlített NPK gyeptrágyát, vagy kálium túlsúlyút is. A nitrogéndús műtrágya használata ilyenkor már kockázatos, hiszen a sok nitrogén a szövetek fellazulása miatt teret adhat különböző gombás betegségeknek. Ezzel szemben a magas kálium éppen hogy erősíti a növényi szöveteket, jobb lesz a vízháztartása, regenerálódási képessége, ellenállóbbá válik tőle a pázsitunk mind a gombás kórokozók, mind az egyre gyakoribbá váló nyári hőstresszel szemben is.

A nyári időszakban az Agromaster 19-5-20+4Mg 2-3 hó (kiváló ár-érték arány!), a Landscaper Pro Pre-Winter, a Landscaper Pro Stress Control, a Sportsmaster High-K 16-6-25 2-3 hó, vagy a Yara Cropcare 11-11-21 ajánlott a gyep ellenálló-képességének fokozásához.

3. Augusztus vége, szeptember eleje

Nyár végén, tehát augusztus végén és szeptember elején még érdemes nitrogénes műtrágyát kijuttatni, hiszen ekkor a gyep újult erővel kezd növekedni. Ezáltal használható például a Landscaper Pro Spring and Summer, a Cropcare 23-7-7, Sportmaster High N, vagy a Landscaper Pro Maintenance is. A dózisukat tekintve ilyenkor már inkább az alsó határt érdemes megcélozni, az alacsonyabb talajhőmérséklet mellett lassabban táródik fel a tápanyag, így az esetlegesen korábban beköszönő hidegebb időjárás mellett tovább biztosítanak makro- és mikroelemeket a gyep számára.

4. Felkészülés a téli álomra

Ősszel már a kimondottan káliumtúlsúlyú gyeptrágyákat ajánljuk, amivel felkészítjük a gyepet a télre, és burkolt műtrágya használatával elegendő tápanyagot biztosítunk a tavaszi indulásig. Erre az időszakra a Landscaper Pro Pre-Winter, vagy a Sportsmaster High K lehet ideális választás. A kijuttatási idejüket tekintve az optimális időszak október közepe és november közepe között van.

 

Mik a burkolt műtrágyák?

A szilárd granulátumon bevonatot képeznek, így az nem azonnal bomlik le és válik elérhetővé a fű számára, hanem több hónapon keresztül biztosítja a tápanyagot, ezáltal ritkábban kell trágyázni. Vannak közöttük 2-3, 4-5 és 8-9 hónap hatástartamúak is, míg a nem burkolt műtrágyák már néhány hét alatt leadják a tápanyagot.

5. Figyeljünk a talajéletre is!

A gyepműtrágyák mellett időnként érdemes használni pelletált szerves trágyákat is, amelyek hőkezelésen átesve nem tartalmaznak gyommagvakat. Közülük jó döntés lehet a Tribu marhatrágya, jó oldékonysága és beltartalmi értékei miatt, illetve népszerű és szintén jó minőségű a Biosol Forte szerves trágya is.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az egybefüggő gyepfelület nem éppen előnyös a biodiverzitás és talajélet szempontjából. Ezen tudunk segíteni, ha a tömörödött, élettelen talajt kezeljünk időnként (3-4 hetente) Amalgerollal, amely gyógynövény kivonatokat, hasznos baktériumokat, algákat tartalmaz és teljes mértékben környezetbarát. Használatával porózusabb, egészségesebb talajt fogunk kapni közép- és hosszú távon, amely a gyeptrágyák hatékonyságát és a pázsitunk kondícióját is nagyban javítani fogja. Az Amalgerolt permetezéssel és beöntözéssel is kijuttathatjuk.

6. A szokásos ápolás

A fentieken túl természetesen oda kell figyelnünk a megfelelő fűmag kiválasztására, illetve a megfelelő időben és rendszerességgel végzett öntözésre, nyírásra is.